Posted on Leave a comment

5 KHASIAT ZAITUN

Minyak zaitun adalah lemak yang diperoleh hasil daripada perahan buah zaitun (olea europaea) yang banyak terdapat di rantau Mediterranean seperti di Sepanyol, Turki, Itali, Tunisia dan Morocco. Jom baca selanjutnya dan sama-sama ambil tahu tentang penyakit autoimun ini.
Disebabkan mengandungi khasiat yang tinggi, minyak zaitun telah digunakan secara meluas dalam bidang kecantikan, perubatan termasuk kulinari.

Ia terbukti secara kajian saintifik dan disebut dalam beberapa hadis dan ayat Al Quran mengenai kebaikan khasiatnya dan merupakan buah yg diberkati.

Firman Allah SWT:
“Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanam-tanaman; zaitun, kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikirkan.”
(An-Nahl:11)
.
Diriwayatkan oleh Ibnu Umar r.a., Rasulullah SAW pernah bersabda:
“Minumlah minyak zaitun dan berminyak dengannya kerana sesungguhnya ia adalah dari pohon yang diberkati.” (HR Al-Baihaqi & Ibnu Majah).

Di dalam riwayat lain menjelaskan bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda:
“Barangsiapa menggosok (badannya) dengan minyak zaitun, syaitan tidak akan mendekatinya.”

Antara 5 manfaatnya adalah:

1. Melindungi organ jantung
Diet Mediterranean lazimnya mencampurkan minyak zaitun dalam setiap hidangan bagi mengurangkan risiko penyakit jantung.
Minyak zaitun bertindak melindungi organ jantung dengan menurunkan tekanan darah, mencegah penggumpalan darah, melindungi dinding pembuluh darah, menurunkan radang dan menjaga kadar kolesterol dalam tubuh badan manusia.

2. Mengatasi penyakit Alzheimer dan diabetes
Minyak zaitun mampu menghilangkan plak beta-amyloid yang dipercayai boleh memicu penyakit Alzheimer. Praktis dalam Diet Mediterranean juga dikatakan boleh mencegah diabetes tahap dua. Namun, kedua-duanya masih belum dibuktikan secara saintifik.

3. Mencegah strok
Berdasarkan penyelidikan, menikmati minyak zaitun dengan kerap dapat merendahkan risiko strok. Sekali lagi, ia masih memerlukan kajian lebih terperinci.

4. Menurunkan berat badan
Minyak zaitun merupakan salah satu daftar makanan sihat yang boleh dikonsumsi untuk menjaga kesihatan dan menurunkan berat badan.

5. Memiliki kadar antiradang yang tinggi
Kandungan (antiradang) dalam minyak zaitun dikatakan menyamai ubat antiradang ibuprofren. Sumber semula jadi minyak itu dipercayai boleh meringankan radang sendi (rheumatoid arthritis).

Subhanallah, banyak manfaat minyak zaitun yang boleh kita masukkan dalam diet pemakanan seharian.

#info #minyakzaitun #olive #joostokguru
#kismisdoa #kismisminda

Info tambahan : Minyak Zaitun juga antara 8 makanan yang terkandung dalam Joos Tok Guru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *