Posted on Leave a comment

5 Khasiat Habbatussauda

Habbatussauda’ (gambar hiasan)

Habbatus sauda (Nigella Sativa) juga dikenali sebagai jintan hitam, terutamanya dalam kalangan masyarakat melayu. Sejenis tumbuhan berbunga yang berasal dari Asia Selatan dan Asia Barat Daya. Kini, ia boleh didapati di kebanyakan negara Eropah, Selatan Afrika dan utara Myanmar.

Nigella Sativa merupakan sejenis herba yang mempunyai pelbagai ciri farmakologi dan telah digunakan secara meluas bagi tujuan kesihatan. Selain itu, ianya juga sangat terkenal dengan manfaatnya terhadap kecantikan. Di kebanyakan negara juga, habbatus sauda diyakini mujarab untuk mengubati pelbagai jenis penyakit.

Dalam islam, kita sememangnya disarankan mengamalkan pemakanan habbatus sauda’ secara rutin. Terdapat satu hadith riwayat Bukhari menyatakan:-

“Habbatussauda adalah penawar kepada segala penyakit kecuali mati”.

Apakah Kelebihan Habbatus sauda?

1. Melancarkan Peredaran Darah

Kajian telah mengesahkan manfaat Habbatus sauda dalam meningkatkan peredaran darah1. Sistem peredaran darah manusia bertanggung jawab untuk menghantar darah, oksigen dan nutrien ke seluruh badan. Apabila aliran darah ke bahagian tertentu badan berkurangan, gejala yang mungkin dialami adalah seperti tangan dan kaki yang sejuk, kulit berubah warna atau pucat, kebas, urat varikos, bengkak atau edema, dada sesak, keletihan, dan sebagainya.

Habbatus sauda boleh membantu mengurangkan simptom peredaran darah yang lemah dengan meningkatkan aliran darah sambil membawa lebih banyak nutrien dan oksigen ke sistem badan terutamanya anggota badan.

Habbatus sauda boleh membantu mencegah kulit pucat, kuku rapuh dan rambut. Ia juga meningkatkan sistem imun dan mengurangkan keletihan.

2. Melegakan Keradangan

Kajian juga mendapati bahawa ekstrak Habattus sauda mengandungi kesan anti-radang dan antioksidan2. Kesan anti-radang dan antioksidan dikaitkan dengan bahan-bahan seperti thymoquinone dan asid lemak tak tepu dimana ia meneutralkan radikal bebas di dalam badan dan melindungi daripada kerosakan sel. Keradangan kronik jangka panjang menyumbang kepada masalah seperti tekanan darah tinggi, aterosklerosis, diabetes, arthritis, demensia, hati berlemak, kanser dan lain-lain.

3. Membantu masalah Alahan

Histamin merupakan sebatian yang terlibat dalam tindak balas alahan. Kajian menunjukkan bahawa ekstrak Habbatus sauda mempunyai kesan anti-histamin, dimana ia bertindak sebagai agen perencatan pada histamin. Kajian juga mencadangkan bahawa pengambilan Habbatus sauda dapat melegakan batuk, semput dan meningkatkan fungsi paru-paru pada penghidap asma.

(gambar hiasan)

4. Mengatasi Penyakit Sukar Tidur Atau Stress

Bagi mereka yang mengalami insomnia atau sukar untuk tidur, adalah disarankan untuk mengamalkan habbatus sauda. Dalam perubatan tradisional, habbatus sauda’ sering digunakan untuk manfat tidur yang lebih nyenyak dan berkualiti. Antara cara penyediaannya adalah dengan menjadikannya sebagai bancuhan the dan diminum sebelum waktu tidur.

5. Melancarkan Pengeluaran Susu Ibu

Susu ibu mempunyai nutrisi yang lengkap untuk bayi juga khasiat seperti vitamin, mineral, hormon dan antibodi yang diperlukan oleh bayi untuk membesar. Habbatus sauda’ boleh diiktiraf sebagai milk booster terbaik kerana sifat semulajadinya yang memberi haba dan memanaskan badan. Aliran susu juga menjadi lebih lancar kerana manfaat habbatus sauda sebagai agen pembuang toksin.

Wah! banyaknya khasiat habbatussauda’ untuk kesihatan. Lepas ni, boleh cuba amalkan setiap hari.
.
Info tambahan : Habbatussauda’ juga antara 8 makanan yang terkandung dalam Joos Tok Guru.

#habbatussauda #joostokguru
#kismisdoa #kismisminda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *