Posted on Leave a comment

Kelebihan 8 Makanan Sunnah Dalam Joos Tok Guru

Sejak 2007 sehingga kini, Joos Tok Guru menjadi produk yang DIYAKINI ramai.
Joos Tok Guru menjadi pilihan UTAMA para pelajar untuk mudah belajar.

JOOS TOK GURU ialah minuman botani kurma, madu dan minyak zaitun.
Minuman ini terdiri daripada 2 jenis iaitu perisa Strawberi dan Anggur.
Sebelum ini, ia dikenali sebagai JUS TOK GURU.
Penamaan semula dibuat kerana mematuhi Akta Makanan 1983 &
Peraturan-Peraturan Makanan 1985 (Bahagian Keselamatan & Kualiti Makanan), Kementerian Kesihatan Malaysia.

JOOS TOK GURU juga mengandungi:
Madu | Kurma | Kismis | Delima | Buah Tiin | Habbatussauda | Saffron | Minyak Zaitun. 

Kelapan-lapan makanan ini mempunyai kelebihan tersendiri dan manfaatnya untuk kesihatan.

Manfaat madu untuk kesihatan: Kekalkan tenaga.

Madu yang diambil pada setiap pagi sebelum sarapan atau bersenam dapat memberikan tenaga ekstra. Ini kerana madu mengandungi gula semula jadi, air, mineral, vitamin, debunga dan protein, menyebabkan ia dipanggil pembekal tenaga terbaik.

Kurma boleh menjadi sumber tenaga yang bagus dan cepat. Hal ini kerana kurma tinggi dengan sumber karbohidrat ringkas seperti glukosa, sukrosa dan fruktosa yang merangkumi sehingga 70% daripada buah kurma tersebut.

Memberi Tenaga 

Kismis
 mempunyai rasa manis secara semulajadi, pengambilannya secara rutin boleh memberikan korang tenaga dan meningkatkan sisem antibody tubuh. 

Kandungan fruktosa di dalam buahnya menyumbang kepada kepantasan sumber tenaga seseorang individu.

100gm bahagian buah membekalkan 83 kalori iaitu 18.7gm karbohidrat dan 13gm gula sementara protein dan lemak lebih kurang 1-2gm.

Oleh sebab itu, seandainya kita minum jus delima, ia boleh membekalkan tenaga yang cepat kepada tubuh badan kita.

Buah tin merupakan sejenis buah yang dapat memberi tenaga dengan kadar segera kerana ianya tinggi dengan sumber karbohidrat dan gula. Ianya turut mengandungi kandungan vitamin B di mana vitamin B ini diperlukan untuk penghasilan tenaga.

Juga dikenali sebagai jintan hitam, habbatus sauda diyakini khasiatnya sebagai kuasa penyembuh dan memberikan tenaga dan memulih semula tenaga. Habbatussauda memberi tenaga dan memulihkan sistem imunisasi tubuh pada tahap yang optimum.

Saffron bukan sahaja memberikan rasa dan warna kepada masakan, tetapi juga terbukti mempunyai pelbagai manfaat terhadap kesihatan.

Ia telah lama digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat pelbagai penyakit seperti masalah pencernaan, insomnia dan penyakit kulit.

Kajian terkini menunjukkan bahawa saffron juga boleh membantu dalam mengurangkan simptom kemurungan, meningkatkan ingatan dan juga mempunyai kesan anti inflamasi.

Kebanyakan sel dalam tubuh menggunakan sama ada glukosa atau fatty acid sebagai tenaga. Terutama sel-sel jantung dan otot pula lebih menggunakan fatty acid sebagai tenaga. Sel-sel otak juga akan menggunakan fatty acid sebagai jaminan bekalan tenaga yang kedua jika mengalami kekurangan gula.

Kesimpulannya minyak zaitun menghasilkan tenaga yang segera, dan kita juga mendapat manfaat dari sebatian antioksida di dalamnya. Satu sudu minyak zaitun membekalkan 150 kcal, cukup untuk tenaga sepanjang hari.

Wah! terdapat 8 makanan berkhasiat sedia terkandung dalam Joos Tok Guru. Sangat memudahkan para ibu bapa.
Kesimpulannya, Joos Tok Guru adalah ikhtiar para ibu bapa untuk bantu anak-anak lebih bertenaga di samping mengamalkan makanan sunnah.
Joos Tok Guru juga sesuai untuk seisi keluarga. Cubalah!.

#joostokguru #kismisdoa #kismisminda 
#kismis #madu #kurma #buahtin #habbatussauda #saffron #minyakzaitun #delima #blackseedmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *